perjantaina, tammikuuta 23, 2009



terve kiintymys kuulostaa aika järkevältä. Nettiriippuvuus on riippuvuus tieto- ja viestintätekniikan käytöstä. Internet-addiktion ohella puhutaan myös internetholismista. Nettiriippuvuutta pidetään psykososiaalisena riippuvuutena, koska se muodostuu usein ensisijaisesti tietynlaiseen viestintään perustuvaan yhteisöön kuulumisesta sekä tiettyjen sisältöjen käyttämisestä[3]. Kymmenen prosenttia verkon käyttäjistä on alttiina ... se voi johtaa ahdistukseen. Alttiita riippuvuudelle ovat teini-ikäiset ja yli 50-vuotiaat miehet ja naiset, joiden lapset ovat lähteneet kotoa.

Kiinasta on tulossa maailman ensimmäinen maa, joka luokittelee internetriippuvuuden viralliseksi sairaudeksi. Kiina suunnittelee rekisteröivänsä sairauden yhteistyössä maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa. Internetriippuvuus katsotaan sen jälkeen samanlaiseksi lääketieteelliseksi häiriöksi kuin esim. alkoholismi tai peliriippuvuus.

Kiinassa on jopa 253 miljoonaa internetin käyttäjää eli eniten koko maailmassa. Käyttäjistä suurin osa on tilastojen mukaan 18-30 vuotiaita nuoria miehiä. Kiinalaisten arvioiden mukaan n. 10% nuorista internetin käyttäjistä kärsii riippuvuudesta ja jopa 70% heistä on miehiä.

Lääkäri Tao Ran on perustanut Kiinan ensimmäisen nettiriippuvuusklinikan Beijingin sotilassairaalan yhteyteen. Hänen tutkimuksiensa mukaan yksi nettiriippuvuuden oire on, jos henkilö viettää internetissä yli 6,13 tuntia päivässä. Luku on lähes sama, johon amerikkalaiset asiantuntijat ovat päätyneet omissa tutkimuksissaan.

Tao painottaa, että nettiriippuvuus on usein yhteydessä muihin psykologisiin ongelmiin. Lähes kaikilla internetistä riippuvaisilla lapsilla on taustalla mm. ongelmia perheessä sekä vakavia käytöshäiriöitä kuten rikoksia tai huumeiden käyttöä.